Portada » Científics » Zariquiey Cenarro, Ricardo

Zariquiey Cenarro, Ricardo

Navarra 1869 - Barcelona 1943. Carcinòleg, Metge, Pediatra

Nascut a Navarra, va estudiar batxillerat a l’institut de Pamplona, ​​rebent el Premi d’Història Natural i menció honorífica en Física i Química. Va estudiar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona i posteriorment va desenvolupar la seva tasca en el camp de la pediatria. A banda d’exercir la professió de pediatre, va destacar en l’estudi de les Ciències Naturals, destacant en l’àmbit de l’entomologia i la carcinologia.

A partir de 1917, amb l’ajuda del seu fill i també pediatre, Ricardo Zariquiey Álvarez, va començar amb la recol·lecció i l’estudi dels coleòpters hipogeus, participant en innombrables publicacions i en la descripció de nous tàxons. Més tard, el 1930, va començar en la recol·lecció i estudi de crustacis decàpodes, recerques que continuaria el seu fill després de la seva mort. Com a pare i fill van treballar de manera contemporània, avui dia hi ha confusió amb l’autoria dels seus treballs.

L’any 1955, el Dr. Francesc Español li va dedicar una nova espècie de coleòpter cavernícola, Speophilus cenarroi. Més tard el seu fill en la seva obra pòstuma, “Crustáceos Decápodos Ibéricos”, també li va dedicar l’espècie de crustaci decàpode, Galathea cenarroi. Amant de les ciències naturals, Ricardo Zariquiey Cenarro va col·laborar amb els científics més importants de la seva època, i els seus estudis, i més tard els del seu fill, van ajudar a completar el coneixement de diversos grups taxonòmics.

Escrit per

Aquesta nota biogràfica va ser elaborada gràcies a la informació extreta de la Galeria de Metges Catalans, la nota biogràfica de l’Associació Catalana de Bioespeleologia escrita per Lluís Auroux, l’obituari escrit pel Dr. Francesc Español per a la revista de Entomólogos Españoles, així com informació recollida en el pòster ”Zariquiey: A tribute to two great scientists ad their legacies”, que es va presentar al The Crustacean Mid-Year Meeting, celebrat a Barcelona l’any 2017.Galería d'imatges

Ricardo Zariquiey Cenarro