Portada » Científics » Patxot i Jubert, Rafael

Patxot i Jubert, Rafael

Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà 1872 - Ginebra 1964. Bibliòfil, Escriptor, Mecenes, Meteoròleg
Home de gran temperament s’abocà al mecenatge per a la cultura catalana, sobretot durant la Dictadura de Primo de Rivera, que culminà en la Institució Patxot.
Fill d’’una família d’industrials surers, fou educat a Anglaterra. El 1926 construí a la localitat nadiua un observatori astronòmic i, amb un refractor equatorial doble, inicià a la Península treballs micromètrics d’estrelles múltiples. Aviat la secció meteorològica de l’observatori sobrepujà l’astronòmica. En traslladar-se a Barcelona, distribuí els aparells del seu observatori entre Montserrat i la Societat Astronòmica. Vinculat al grup de l’Avenç, col·laborà a la Col·lecció Popular l’Avenç amb traduccions de Camille Flammarion, Xavier de Maistre, Lord Avebury i una antologia de prosadors nord-americans. Va crear fundacions, premis i beques per fomentar la cultura catalana en diversos àmbits. Es féu càrrec de l’edició de l’Atles Internacional de Núvols, codi que havia de regir les observacions de tot el món, el qual aparegué en francès, anglès, alemany i català. El 1936, perseguit, hagué d’exiliar-se a Suïssa.

 Obres principals

  • Meteorologia catalana. Observacions de Sant Feliu de Guíxols (1896-1905).1905)·        
  • Pluviometria catalana. Resultats del quinquenni 1906-1910.
  • Lettre aux membres de l’Organisation Météorologique Internationale et aux Météorologues en général (1948).
  • Adéu a Catalunya. Guaitant enrera. Fulls de la vida d’un octogenari (1952).


Galería d'imatges

Patxot i Jubert, Rafael Patxot i Jubert, Rafael Patxot i Jubert, Rafael Patxot i Jubert, Rafael Patxot i Jubert, Rafael Rafael Patxot i Jubert i Pau Casals Rafael Patxot i Jubert i Pau Casals Patxot i Jubert, Rafael Patxot i Jubert, Rafael