Portada » Científics » Trueta i Raspall, Josep

Trueta i Raspall, Josep

Barcelona 1897 - Barcelona 1977. Metge

Metge traumatòleg. Es llicencià en Medicina a Barcelona el 1921 i es  doctorà el 1922. Treballà a l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau,  sota el mestratge de Manuel Corachan.

Fou cap de servei de cirurgia de l'Hospital de Sant Pau el 1935. Durant el seu temps de cap de la Caixa de Previsió de Socors des del 1929 i durant la Guerra Civil, desenvolupà un procediment de tractament de les fractures obertes, que exposà en l'obra El tractament actual de les fractures de guerra. S'exilià el 1939 i, invitat pels caps de servei de defensa passiva de la Gran Bretanya, s'instal·là a Oxford. El mateix any publicà el seu llibre en anglès i el seu procediment fou adoptat pels exèrcits aliats.

El 1949 fou nomenat catedràtic d'ortopèdia de la universitat d'Oxford, càrrec que ocupà fins que es retirà el 1965. El 1942 havia estat nomenat doctor honoris causa per aquesta universitat. Creà el primer gran hospital ortopèdic, amb amplíssims mitjans per a investigació. Cal destacar els seus estudis sobre circulació renal, poliomelitis, luxació congènita de l'anca, estimulació de creixement de l'os, escoliosi, osteoartritis, etc…

Fou membre del Consell Nacional Català de Londres i promogué l'Anglo-Catalan Society i les emissions en català de la BBC. Escriví The Spirit of Catalonia per donar a conèixer la problemàtica de Catalunya al món anglosaxó.

Retornà a Barcelona el 1967 i continuà treballant particularment, sobretot en recerques sobre la gènesi de l'os. President de la Societat Catalana de Biologia (1971-1973), fou nomenat membre honorari de l'Acadèmia de Medicina de Barcelona el 1970 i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (1972). Fou també doctor honoris causa de les universitats de Buenos Aires, Göteborg i Autònoma de Barcelona, i honorary fellow de la British Orthopaedic Association.

Entre nombrosos premis es poden destacar la Medalla d'Or de Barcelona (1976), la Gran Creu de Carles III i, pòstumament, la Medalla d'Or de Sant Jordi i el premi Jaume I (1977).

Obres principals

  • El tractament actual de les fractures de guerra


Galería d'imatges

Trueta Raspall, Josep Trueta Raspall, Josep Trueta Raspall, Josep Trueta Raspall, Josep