Portada » Científics » Seró i Navàs, Prudenci

Seró i Navàs, Prudenci

Cabassers, Priorat 1883 - Cabassers, Priorat 1963. Investigador, Metge

Mestre i investigador infatigable i summament assenyat, respectuós i amable. Féu estudis de medicina a la Universitat de Barcelona i els acabà l'any1908. Inicialment es va especialitzar en oftalmologia, però era un homemolt sensible i va restar pregonament afectat per la mort d'algunparent, que no va poder evitar.

Això va fer que abandonés el treball de metge i, en endavant, es dediqués a la botànica. Tornà a la Universitat de Barcelona per tal d'estudiar ciències naturals. L'any 1930 va obtenir el títol de llicenciat i molt aviat el de doctor. Durant un cert temps va fer de professor d'ensenyança mitjana en instituts de Cervera i de Tarragona. Però l'any 1939, estant vacant a la Universitat de Barcelona un lloc de mestre de botànica, passà a ocupar una plaça de professor adjunt encarregat de les matèries de Fitografia, Anatomia i Fisiologia dels vegetals, càrrec que va conservar fins l'any 1953, en el que es va jubilar.

El Dr. Seró feia tot allò possible per ensenyar allò que aleshores era possible d'ésser vist. Entre d'altres llibres feia servir, com a un dels textos principals, la traducció al castellà, aleshores existent, del "Lehrbuch der Botanik für Hochschulen" de Strasburger. Era un llibre força apreciat pels alumnes. El Dr. Seró era extremadament amable amb els alumnes, de vegades la seva bondat arribava a superar lleugerament una condescendència normal. De tant en tant els estudiants l'anomenaven el doctor Prudent o el professor de la Prudència.
A més de la feina que feia com a professor, el Dr. Seró treballava tant com podia en l'exploració botànica de contrades diverses, i en primer lloc, de les muntanyes que coneixia molt bé des de jove. En el Montsant va descobrir, entre d'altres plantes, un petit nucli de Berberis vulgaris, un arbust espinós raríssim a Catalunya i no conegut en aquell territori.

Prudenci Seró no solia faltar mai en les excursions que feia, amb limitada participació de gent, la Institució Catalana d'Història Natural, sota la direcció del Dr. Font i Quer, i mantenia una relació molt activa amb altres botànics catalans.Galería d'imatges

Seró i Navàs, Prudenci Seró i Navàs, Prudenci Seró i Navàs, Prudenci