Portada » Científics » Salvans i Casas, Ignàsia

Salvans i Casas, Ignàsia

Manresa 1906 - Barcelona 1970. Farmacèutica, Metgessa
Salvans i Casas va néixer a Manresa el 18 de juny de 1906 i va estudiar batxillerat a Lleida (Fig. 1). El 1921 va començar els seus estudis de medicina, l’any 1925 es va casar amb el Dr. Diego Ferrer Fernández de la Riva i es va llicenciar el 1928 amb la qualificació d’excel·lent (Fig. 2). Teresa Bracons Ganet i ella van ser les dues úniques dones aquell any. Durant l’estudi de la carrera va ser alumna interna de la càtedra de Microbiologia amb el professor Jaume Ferran i Clua del que admirava la seva obra (Fig. 3).
Tot seguit, degut al seu bon expedient i personalitat, va començar a treballar com a metgessa ajudant del Dr. Joaquim Soler Dopff.  Cap als anys trenta va ser ajudanta a les classes d’Histologia i Anatomia Patològica de la Facultat de Medicina de Barcelona i va col·laborar a la Càtedra d’Histologia, on el seu marit era professor adjunt.  Amb ell va publicar un extens estudi titulat Acerca del origen de la microglía (1934) i posteriorment el llibre Esquemas de Histología (1940). Va col·laborar amb ell al llarg de la seva vida, sempre que la feina assistencial li ho permetia. El seu interès per la ginecologia la van portar a ser ajudanta de les classes pràctiques d’obstetrícia i ginecologia el curs de 1949-1950, continuant com a col·laboradora de la càtedra amb el professor Víctor Conill Serra.
 
Carrera professional
La seva especialitat va ser la ginecologia. Com a metgessa va treballar a la Seguretat Social començant a Manresa, la seva ciutat natal, i va ser ginecòloga de la Mutua Regional de Accidentes del Trabajo fins al 1949.  L’ 1 de febrer de 1956 va guanyar per oposició la plaça de cap clínic de l’Equip de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Va ser una de les poques metgesses de la seva època que va exercir la cirurgia fins als darrers moments de la seva vida. Era una persona amb nombroses inquietuds que li van portar a cursar els estudis de farmàcia que va completar el 1964 i que havia començat molts anys abans.
A més de la vida de família va cultivar el dibuix i la pintura. La seva afició per la pintura es va cristal·litzar en l’estudi durant cinc anys a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, on fou deixeble del pintor Armand Miravalls. Va cultivar el retrat amb obres entre les que destaquen el retrat de figures públiques com el professor Agustí Pedro Pons i d’altres. L’any 1965 va concórrer a un concurs internacional de metges artistes a Torí (Itàlia) on va obtenir la medalla de bronze amb la pintura de la figura 4 (cal anotar que la reproducció fotogràfica aconseguida és en blanc i negre i no permet apreciar el color, una de les qualitats rellevants del quadre). També va participar en exposicions amb altres metges artistes, principalment al Col·legi de Metges de Barcelona.
El 23 d’abril de 1970, i en plenitud de les seves facultats, víctima d’una leucèmia mieloblàstica aguda, va traspassar.

Obres principals

  • Ferrer, Diego; Salvans i Casas, Ignàsia (1934). Acerca del origen de la microglía. Revista Médica de Barcelona (Febrero): 3-21.
  • Ferrer, Diego; Salvans i Casas, Ignàsia (1940). Esquemas de histología. Barcelona: Bosch (amb aquest títol es van fer varies edicions).
  • Ferrer, Diego; Salvans i Casas, Ignàsia (1951). Neuroma simpático en la craurosis vulvar. Actas Dermo-Sifilográficas 5: 1-3.
  • Salvans, Ignàsia (1963). Estudio de las alteraciones histopatológicas del sistema nervioso periférico en la craurosis vulvar. Trabajos del Instituto Cajal de Investigaciones Biológicas; 55: 13-62.

Per saber-ne més

  • Martínez, Lluís. (2004). Metgesses de Catalunya. Barcelona: Pòrtic.
  • Garcia, Betsabé. (2010). Juguen dames : les primeres universitàries: Helena Maseras, Dolors Aleu i Martina Castells. Barcelona: Ara Llibres.

Agraïments

Fotografies cedides per aquesta ressenya biogràfica per la família Ferrer Salvans. Resta prohibida la seva reproducció total o parcial en qualsevol mitjà sense prèvia autorització dels seus propietaris. Volem agrair la col·laboració dels seus fills (Maria José Ferrer Salvans, Pablo Ferrer Salvans, Ignacia Ferrer Salvans) per la seva ajuda en la confecció d’aquesta ressenya biogràfica i la cessió de la documentació gràfica que acompanya aquesta peça.Galería d'imatges

Fig. 1. Fi de batxillerat al Liceu Escolar de Lleida. Veiem a Ignàsia Salvans a la primera fila, la tercera per la dreta. Fig. 2. Diploma de llicenciatura Fig. 3. Salvans i Casas amb el professor Jaume Ferran al laboratori de microbiologia revisant una publicació. Fig. 4. Pintura de natura morta “Aus” (50 × 70 cm). Fotografia sobre els anys cinquanta. Salvans i Casas vestida de pagesa en una festa a Manresa. Fotografia davant d’estudi d’una gitana. Títol de Doctor en Medicina i Cirurgia. Foto carnet a la seva maduresa.