Portada » Científics » Rodés i Teixidor, Joan

Rodés i Teixidor, Joan

Barcelona 1938 - Barcelona 2017. Hepatòleg, Metge
El Dr. Joan Rodés neix a Barcelona l'11 de març de 1938. La seva infància està marcada per la precarietat i la repressió de la postguerra un cop acabada la Guerra Civil Espanyola. Estudia Medicina, influït pel seu avi matern el Dr. Pau Teixidor, metge de Rodonyà. Ho fa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, entre els anys 1955 i 1962.
 
Acabada la carrera marxa a París entre els anys 1966 i 1967, a l’Hospital de Saint-Antoine, aleshores un dels millors centres del món en hepatologia, al servei del Professor Jacques Caroli. Allà Joan Rodés dona les primeres passes en una especialitat emergent.
 
Quan torna a Barcelona exerceix a l’Hospital Clínic de Barcelona i l’any 1968 crea una unitat d’hepatologia, disciplina fins aleshores inexistent al nostre país, que amb els anys adquiriria un gran prestigi internacional; actualment és un centre de referència en l'estudi i el tractament de les malalties hepàtiques.
 
El 1972 Joan Rodés te un paper cabdal en la modernització i transformació de l’organització per especialitats de l’Hospital Clínic, del que va ser Director Mèdic durant els anys 1984 al 1986 i Director General del 2003 fins al 2008.
 
Segueix la carrera assistencial paral·lelament a la docent, recorrent els diferents esglaons acadèmics; Professor ajudant, Professor adjunt contractat, Professor interí, Professor numerari, Professor encarregat de la càtedra de Patologia i Clínica Mèdiques, posteriorment de l’aparell digestiu i finalment Catedràtic numerari l'any 1986.
 
L’any 1985 ingressa com a membre numerari a la Secció de Ciències Biològiques de l´ Institut d’Estudis  Catalans; en va ser fins a la seva mort.
 
Va ser capdavanter en l'impuls de la recerca transnacional, fent el salt de la recerca bàsica a la clínica, on crea l'any 1986 el primer centre de recerca biomèdica de Catalunya, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) vinculat a l'Hospital Clínic. Tenia una visió de futur innegable.
 
Mor a Barcelona, la ciutat que el va veure néixer, el 10 de gener del 2017.
 

Més enllà de l'hepatologia

Joan Rodés era un home de consens i la seva influència en el desenvolupament de la investigació mèdica va més enllà de l'hepatologia: va presidir la Comissió d'Avaluació de la Recerca (CAR), de l’AQU (Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya) des del 2003 fins al 2014, va participar i presidir el Consell Assessor del Ministeri de Sanitat de forma continuada durant 15 anys, i en governs de diferents partits polítics. Com a una de les principals autoritats mundials en hepatologia, va coordinar el Pla Estratègic Nacional per a l’Abordatge de l'hepatitis C, que ha estat un model seguit per molts altres països.
 
Joan Rodés tenia una altra gran activitat, era president de l’Associació Europea per a l’estudi del fetge, així com de l’Associació Internacional.
 

Publicacions

Al seu llarg currículum hi destaca la publicació de més de 500 articles originals en les principals revistes mèdiques d’àmbit internacional (The Lancet, New England Journal of Medicine, Gastroenterology, Hepatology, Gut, Journal of Hepatology, entre d’altres) i l'edició de més de 70 llibres.
 
Les seves principals línies d’investigació se centren en diferents aspectes de l´hepatologia; l’alcohol i els seus efectes sobre el fetge, l’hepatitis crònica per virus de l’hepatitis B i C, el càncer de fetge, les complicacions derivades de la cirrosi hepàtica i la colèstasi crònica.
 

Reconeixements

Els mèrits del Dr. Rodés han estat reconeguts en forma de distincions nacionals e internacionals, cal esmentar entre altres:
 • Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1989 i 1991)
 • Premi Severo Ochoa a la Investigació (1990)
 • NH Appel-prize atorgat per la Rotterdam Liver Foundation (1992)
 • Premi Fundació Catalana per a la Recerca (1993)
 • Canadian Liver Foundation Gold Medal (1999)
 • Fellowship of the Royal College of Physicians of London (1999)
 • Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (1999)
 • Medalla d’Or de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (2000)
 • Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001)
 • Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2002)
 • Premi Nacional d’Investigació en Medicina Gregorio Marañón (2006)
 • Gran Creu de l'Ordre Civil de Sanitat (2007)
 • Distinguished Achievement Award of the American Association for the Study of Liver Diseases (2007)
 • Premi Homenot Nacional de la Sanitat de la Fundació Avedis Donabedian (2014)
L’any 2015 va ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement per la tasca desenvolupada durant més de 40 anys en el món de la medicina i per la seva recerca en l’àmbit de les malalties hepàtiques. L’any 2013 l'Institut de Salut Carles III va iniciar un programa per a fomentar la recerca entre els investigadors clínics que porta el seu nom.
 
A més,  ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Miguel Hernández (2002), per la Universitat Europea de Madrid (2008), per la Universitat de Girona (2008) i per la Universitat d’Oviedo (2008).
 

Agraïments

Aquesta nota biogràfica ha estat confeccionada per la Dra. Teresa Estrach de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (Hospital Clínic de Barcelona).


Galería d'imatges

Reunió fundacional de la unitat d'hepatologia a Montferri, 1969. A la imatge: Miquel Bruguera, Miquel Àngel Gassull, Josep Maria Bordas, Joan Rodés, Benet Nomdedeu i Vicente Arroyo. El Professor Gibert Queraltó i Joan Rodés, 1972. Creu de Sant Jordi, 2001. Doctor Honoris causa a la Universitat Miguel Hernández, Alacant, 2002. Homenatge al Dr. Carulla a l'Hospital Clínic de Barcelona, 2004. A la imatge: Teresa Estrach, Valentí Fuster de Carulla, Joan Rodés i Pilar Carulla. Hospital Clínic de Barcelona. Presentació del projecte CEK, 2005. A la imatge: Carles Solà, Màrius Rubiralta, Joan Rangel, Joan Rodés i Marina Geli. Joan Rodés, 2008. Medalla August Pi i Sunyer, 2010. Joan Rodés, 2013. Medalla d´Or de la Generalitat, 2015.