Portada » Científics » Ponsetí i Vives, Ignasi

Ponsetí i Vives, Ignasi

Menorca 1914 - Iowa City 2009. Metge, Ortopedista
Professor Emèrit del Departament de Cirurgia Ortopèdica de l'Hospital Universitari de Iowa. És conegut mundialment per haver desenvolupat durant la dècada dels anys 50 el Mètode Ponsetí per a la correcció del peu equinovar congènit. 
 
Neix el 3 de juny de 1914 a Ciutadella (Menorca). Fill d’un rellotger, ajudava al seu pare a reparar rellotges. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona i es va exiliar l’any 1936 dos anys a Mèxic, degut a la Guerra Civil Espanyola. Allí va treballar de metge de capçalera. L’any 1941 Ponsetí s’instal·là a Iowa City (EUA) on va completar la seva especialitat en traumatologia ortopèdica. L’any 2014, malgrat la seva avançada edat, encara visitava pacients a la clínica que porta el seu nom, Ponseti Clubfoot Clinic que es troba Sydney (Austràlia). El Dr. Ponsetí va instruir a metges d’arreu del món, va desenvolupar noves pròtesis ortopèdiques i va editar en DVD el Mètode Ponsetí.
 
Durant els 65 anys de carrera professional va publicar més de 140 articles de diferents matèries relacionades amb la cirurgia ortopèdica, principalment en la investigació del desenvolupament i trastorns de l’ós congènit, trastorns del creixement esquelètic en nens i sobre la bioquímica del cartílag. Va ser pioner, a principis dels anys 50, en l'efecte de l'amino nitril sobre el col·lagen, va definir el model de curvatura de l'escoliosi idiopàtica, i va ser el primer en demostrar que aquestes curvatures progressen després de la maduresa esquelètica. També va conduir molts estudis que avaluen els resultats del tractament per a la dislocació congènita del maluc, el peu deformat i l'escoliosi.
 
Dia Mundial del Peu Bot
El Dia Mundial del Peu Bot va ser introduït en 2013 per la Ponseti International Association i es celebra el 3 de juny de cada any. Aquesta data va ser triada després de la signatura de la Declaració de Iowa durant el segon Simposi Internacional del Peu Bot dut a terme a Iowa City, Iowa, Estats Units, els dies 4 i 5 d'octubre de 2012. La data commemora l'aniversari de Dr. Ignasi Ponsetí (1914-2009), el desenvolupador del Mètode Ponsetí per a tractar el peu bot.
 
L'objectiu del Dia Mundial del Peu Bot és crear consciència sobre la discapacitat causada pel peu bot i la prevenció de la mateixa mitjançant el Mètode Ponsetí, un tractament no quirúrgic que inclou la manipulació suau dels peus seguida de l'aplicació de guix de París i una fèrula temporània. El peu bot és la deformitat musculoesquelètica de naixement més comú, que afecta a 200.000 nens nascuts cada any, 80% en països en desenvolupament. També hi ha centenars de milers de nens i adults joves que viuen amb aquesta afecció debilitant a tot el món. El Mètode Ponsetí és gairebé 100% eficaç quan s'aplica correctament per un metge entrenat i és considerat el tractament "de primera elecció" que condueix a una vida normal i productiva.
 

Premis i reconeixements

 • 1955 Premi Kappa Delta per la recerca en matèria ortopèdica.
 • 1960 Medalla d'Or de Ketoen, American Medical Association.
 • 1966 Commonwealth Fellowship.
 • 1966 Premi Lawrence Pool, University of Edinburgh, Escòcia.
 • 1975 Premi Shands Lecture, Orthopaedic Research Society.
 • 1983 Simposium Internacional Ignasi V. Ponsetí.
 • 1984 Doctor Honoris Causa, Universitat de Barcelona, Barcelona, Espanya.
 • 1985 Medalla d'Or de Ciutadella, Menorca, Espanya.
 • 1988 Membre Honorífic, Pediatric Orthopedic Society.
 • 2002 American Academy of Orthopaedic Surgeons – premi pel video sobre el Tractament del Peu Equí-var Congènit.
 • 2003 Premi AOA-Zimmer per la distingida contribució a l'ortopèdia.
 • 2006 Premi Pediatric Orthopaedic Society of North American.
 • 2006 Premi Humanitari, Iowa Orthopaedic Society James J. Puhl MD.
 • 2006 Medalla al Mèrit Màxim, European Pediatric Orthopaedic Society.
 • 2007 Premi Children's Miracle Network, Orlando, FL.
 • 2007 Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Universitat de Iowa.

Per saber-ne mésGalería d'imatges

Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ignasi Ponsetí. Cirurgià Ortopèdic. Doctor Honorífic de Ciències. Desembre 2007. Ponsetí al laboratori. University of Iowa Hospitals & Clinics, 2008. Ponsetí durant una visita a pacients de la clínica que porta el seu nom, Ponseti Clubfoot Clinic situada a Sydney (Austràlia).