Portada » Científics » Frias i Roig, Alexandre

Frias i Roig, Alexandre

Reus 1878 - Reus 1963. Metge, Pediatra
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona al 1902. Començà a treballar com a metge a l’Ametlla de Mar. En aquesta població és on va prendre contacte amb el problema que suposava la gran mortalitat infantil a l'època. Estudià també la incidència de malalties infeccioses com el Kala-azar leishmaniasis, tema sobre el que va versar la seva tesi doctoral. Al 1909 s’establí a la seva ciutat natal on va obrir un consultori de malalties infantils. Convençut de que per tal de disminuir la mortalitat dels infants calia elevar el nivell de la cultura en l’ordre sanitari, va emprendre una campanya de profilaxi i de divulgació de les normes higièniques i de la cura i protecció dels nens. A fi d’estendre les seves idees el 1914 va  publicar un fulletó que es va repartir gratuïtament al registre Civil de Reus "Consells a les mares per a ben criar a sos fills". Al 1919 es va inaugurar el primer Centre de Puericultura integral de tota Espanya conegut com  “La Gota de la Llet”. Al  1921 creà i dirigí la revista Puericultura on s’hi publicaven comentaris, articles, ponències presentades en congressos mèdics i estudis de reconeguts pediatres i puericultors; es va editar mensualment fins al 1936.
 
Fundà a Reus el laboratori Municipal. L’any 1923 va promoure la realització de les Colònies Escolars primer a Riudecanyes i després a la petita població costanera de Salou. Implantà la Inspecció Mèdico-Escolar i l’Educació Física a l’escola. Al 1928 publicà la Primera edició del llibret  “Lo que deben saber las madres”. Al 1932 s’inaugurà la sala de Maternitat de l’Hospital Municipal de Reus aconseguint posteriorment la instal·lació d’un Centre Maternal i Pediàtric d’Urgència a l’Hospital de Sant Joan, dedicat als serveis de tocologia. El primer en tota Espanya. A  Ràdio Reus va impartir una sèrie d’emissions radiofòniques anomenades “Consells Higiènics” i “Conferències radiofòniques de Puericultura”. El 1950, precursor com sempre, organitzà a l’Institut de Puericultura de Reus el I Curs de puericultura per homes.
 
Entre els nombrosos premis cal destacar els que va rebre l’Institut de Puericultura al 1er Congreso Nacional de Medicina a Madrid el 1919, al 3r Congrés de Metges de Llengua Catalana del 1919 i al 2º Congreso de Ciencias Médicas de Sevilla el 1924. A ell si li va atorgar l’Ordre Civil de Sanitat (1950) i la Medalla d’Or de Reus (1958).
 
El seu treball envers l’educació i la promoció de la salut infantil va comportar una important reducció de la taxa de mortalitat infantil primer a Reus i posteriorment, gràcies a la difusió del seu treball, a tota la comarca i l’estat. Tot el seu esforç va estar fonamentat en  la  idea d’una actuació sanitària integral.
 
Notícies relacionades
El març de 2017 l'Ajuntament de Reus conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedicà l'any amb una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963).

Veure notícia aquí.

AGRAïments

Aquesta ressenya biogràfica ha estat confeccionada pel Dr. Jordi Salas-Salvadó, Catedràtic de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili i membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans.


Galería d'imatges

Alexandre Frias i Roig. Alexandre Frias i Roig al Laboratori de l’Institut de Puericultura Alexandre Frias i Roig. Alexandre Frias i Roig. Acte de presentació de l'Any Frias i Roig, el 2017 a Reus, amb l'alcalde Carles Pellicer. Díptic del programa de l'Any Frias i Roig 2017 a Reus (pàgina 1). Díptic del programa de l'Any Frias i Roig 2017 a Reus (pàgina 2). Conferència inaugural de l'Any Frias i Roig a Reus (07.03.2017) a càrrec del Dr. Jordi Salas-Salvadó.