Portada » Científics » Egozcue i Cuixart, Josep

Egozcue i Cuixart, Josep

Barcelona 1940 - Barcelona 2006. Genetista, Metge

Catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat Autònoma de  Barcelona (UAB), va ser secretari general i vicedegà de relacions  exteriors amb l’equip del degà Ramon Pascual, època en la qual es van  elaborar els primers estatuts democràtics de la UAB.

També va ser membre de la Secció de Ciències Biològiques i de la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Va ser director del grup de citogenètica de l’Institut de Biologia Fonamental Vicent Villar Palasí de la UAB, i també va dirigir el departament de genètica del Centre Regional de Primats d’Oregon (Estats Units) i el departament de citogenètica de l’Institut d’Investigacions Citològiques de València.

Autor de més de 475 articles de recerca i reconegut internacionalment com a autoritat en el camp de la Biologia cel·lular, va centrar les seves investigacions en l’àmbit de la citogenètica i en l’evolució cromosòmica dels primats, així com en la genètica humana i la fertilitat.

Va ser president i membre d’honor de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia, a més de soci d’honor de l’Associació Primatològica Espanyola. Va rebre el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca el 1996, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic el 1989 i la Medalla d’Or de l’Institut Universitari Dexeus (1997).

Va ser responsable de la Xarxa Temàtica sobre Reproducció de la Generalitat de Catalunya, membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) i assessor del Consell d’Europa, de la Comissió Europea i de les Corts espanyoles en temes d’ètica de la reproducció humana assistida.

En l’àmbit de la recerca i la difusió científica, Josep Egozcue va signar més de 42 articles científics o capítols de llibre sobre temes de bioètica i nombrosos articles de divulgació en diaris i revistes. Entre les publicacions que va coordinar es troben obres com ‘Document sobre investigació amb embrions’ (2000), ‘Document sobre cèl·lules mare embrionàries’ (2001), ‘Document de voluntats anticipades (Testament Vital)’ (2001) i ‘Document sobre congelació d’oòcits per a la reproducció assistida humana’ (2002). Com a editor, destaquen les obres ‘Medicina Predictiva i Discriminació’ (2002), ‘Document sobre selecció de sexe’ (2003) i ‘Responses to Human Cloning’ (1999), amb la col·laboració de Françoise Shenfield.

 Obres principals

  • Document sobre investigació amb embrions (2000)
  • Document sobre cèl·lules mare embrionàries (2001)
  • Document de voluntats anticipades (Testament Vital) (2001)
  • Document sobre congelació d’oòcits per a la reproducció assistida humana (2002)
  • Medicina Predictiva i Discriminació (2002)
  • Document sobre selecció de sexe (2003)
  • Responses to Human Cloning (1999)

Per saber-ne més

  • Fontanals, M. P. (2007). Josep Egozcue. La vida d´un universitari apassionat per la recerca. Biografies de la Fundació Catalana per a la Recerca, 12. Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, 2007.
    Versió en PDF


Galería d'imatges

Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Josep Egozcue en una conferència l’any 2001. Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Josep Egozcue al despatx del Regional Primate Research Center, a Oregon (EUA). Josep i Marta amb els seus fills Susana, Carlos i Eduardo amb la gossa Chips l’any 1980. Aquesta foto sempre va estar en un lloc preferent del despatx d’Egozcue. Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue amb un grup de col·laboradors del Departament al campus de la UAB, davant la finestra del laboratori (1991). El grup de recerca a la porta de l’IBF, al campus de Bellatera, l'any 1983. A primera fila, el segon per l’esquerra, Josep Egozcue. Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep Egozcue i Cuixart, Josep