Portada » Científics » Duran i Reynals, Francesc

Duran i Reynals, Francesc

Barcelona 1899 - New Haven (EUA) 1958. Investigador, Metge

Metge i investigador. Es doctorà a Barcelona el 1925, i fou deixeble d’August Pi i Sunyer. Féu pràctiques d’investigació a l’Institut de Fisiologia i al Laboratori Municipal del Parc, dirigit per Ramon Turró, i pertangué a la Societat Catalana de Biologia.

Les seves primeres investigacions foren sobre anafilaxi, i fou un dels primers que es dedicà professionalment a la investigació mèdica a Catalunya. Mitjançant una beca, treballà (1925) a l’Institut Pasteur de París, publicà els estudis fets amb Wollman, Lapin i Besredka i descriví la hialuronidasa, factor de difusió infecciós anomenat factor Duran i Reynals. El 1928 continuà les descobertes a l’Institut Rockefeller de Nova York, i després a New Haven i a la Universitat de Yale. Els seus treballs sobre la relació entre virus i càncer es multiplicaren i li donaren aviat fama universal. El 1952 fou nomenat catedràtic de lliçons magistrals i director d’investigacions de la Universitat de Yale. El 1957 assistí al congrés de cancerologia de Chicago, on defensà la seva aportació fonamental sobre l’etiologia viral del càncer. L’any següent morí, colpit per aquesta malaltia. El 1971, amb motiu del Cinquè Congrés Internacional de Bioquímica, celebrat a Barcelona, fou editat Virus y Càncer, que conté diversos estudis i un recull dels seus treballs més importants. Fou membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans (1947).Galería d'imatges

Francesc Duran i Reynals, 1925. Francesc Duran i Reynals al seu laboratori de la Universitat de Yale. Anys 1940. New Haven, Connecticut, Estats Units.