Portada » Científics » Bolòs i Capdevila, Oriol de

Bolòs i Capdevila, Oriol de

Olot, Garrotxa 1924 - Barcelona 2007. Botànic

Llicenciat en Ciències Naturals per la Universitat de Barcelona (1947) i doctor des del 1950 amb una tesi sobre la vegetació del Montseny. Deixeble i més tard col·aborador de Josias Braun-Blanquet, fou l'introductor de la metodologia sigmatista d'estudi de la vegetació a Catalunya.

Catedràtic de Fitografia i Ecologia Vegetal (més tard simplement de Botànica) de la Universitat de Barcelona des de l'any 1954, es va jubilar el 1989. També havia estat conservador tècnic i Director de l'Institut Botànic de Barcelona des del 1967 fins al 1983, i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Catalans.

La seva obra científica s'ha centrat primordialment en el camp de la Geobotànica, amb nombrosos estudis descriptius i de síntesi dels Països Catalans. Ha fet aportacions decisives al coneixement de les comunitats vegetals i del paisatge, ha dreçat diversos mapes de vegetació (una part dels quals encara inèdits), i en el camp de la florística ha estat l'ànima de l'Atlas corològic de la flora vascular dels Països Catalans i, sobretot, dels quatre volums de la Flora dels Països Catalans. Encara va trobar temps per implicar-se en la gestió del patrimoni natural i en la fixació de la terminologia botànica.
El lector trobarà més informació a l'article "Oriol de Bolòs i Capdevila, fitogeògraf, fitocenòleg, botànic" que Josep Vigo va publicar l'any 1998 al volum d'homenatge que li dedicà la Universitat de Barcelona.

Obres principals

  • BOLÒS, A. & O. BOLÒS (1950). Vegetación de las comarcas barcelonesas. Inst. Esp. Est. Medit. Barcelona.
  • BOLÒS, O. (1962). El paisaje vegetal barcelonés. Barcelona.
  • BOLÒS, O. (1967). Comunidades vegetales de las comarcas próximas al litoral situadas entre los ríos Llobregat y Segura. Mem, Real Acad. Cienc y Artes de Barcelona.
  • BOLÒS, O. (1983). La vegetació del Montseny. Diputació de Barcelona.
  • BOLÒS, O. (1996). La vegetació de les Illes Balears. Comunitats de plantes. IEC, Arx. Secc. Ciències, CXIV. Barcelona.
  • BOLÒS, O. & R. MOLINIER (1958). “Recherches phytosociologiques dans l'île de Majorque”. Collectanea Botanica, V: 699-865. Barcelona.
  • BOLÒS, O. & J. VIGO (1984-2001). Flora dels Països Catalans, 4 vol. Ed. Barcino.
  • BOLÒS, O., J. VIGO & J. CARRERAS (2004). Mapa de la vegetació potencial de Catalunya 1:250.000. IEC.
  • BOLÒS, O., J. VIGO, R.M. MASALLES & J.M. NINOT (2005). Flora Manual dels Països Catalans. Ed. Pòrtic (3a ed.).
  • BRAUN-BLANQUET, J. & O. BOLÒS (1957). “Les groupements végétaux du bassin moyen de l'Ebre et leur dynamisme”. Anal. Estac. Experim. Aula Dei, 5: 1-266.


Galería d'imatges

Bolòs i Capdevila, Oriol de Bolòs i Capdevila, Oriol de Bolòs i Capdevila, Oriol de Bolòs i Capdevila, Oriol de Bolòs i Capdevila, Oriol de