Jordi Folch i Pi va arribar a l'Institut Rockefeller el 1936 com a assistent voluntari. El 1937 fou nomenat assistent de ple dret i després associat al personal científic al departament de Donald van Slyke a l'Hospital de l'Institut Rockefeller d'Investigació Mèdica. D'antuvi se li va assignar un projecte amb Irvine Page sobre els trastorns de l'hormona de la pituïtària, encarregant-se d'analitzar-hi el paper dels lípids plasmàtics. Aviat es va adonar que l'extracció habitual dels lípids amb èter de petroli donava problemes quan l'extracció no era quantitativa i que l'extracte contenia contaminants no lípids. Aleshores va idear un procediment en què precipitava els lípids i les proteïnes amb ferro col·loïdal i eliminava la majoria dels components no lipídics amb aigua, i va resoldre el problema de la contaminació.
Tot i que la seva bibliografia és breu, Folch es pot considerar com un dels fundadors de la química dels lípids complexos i alhora un líder en el desenvolupament de la Neuroquímica. Va ser un dels fundadors de la Societat Americana de Neuroquímica i de la Societat Internacional de Neuroquímica. En 1956 el Dr. Folch va esdevenir el primer professor de Neuroquímica a l'Acadèmia d'Arts i Ciències de la Universitat Harvard. El 1978, va ser elegit membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. També fou nomenat professor honorari de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, i va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Montpeller i per la Universitat de Santiago de Xile. Quan es va jubilar el 1977 fou nomenat professor emèrit de Neuroquímica i va continuar actiu com bioquímic d'honor a l'Hospital McLean fins la seva mort a Boston, Massachusetts el 3 d'octubre de 1979 a l'edat de 69 anys.
Vida personal
L'any 1945 Folch es va casar amb Willa Babcock, qui era becaria en el camp de llengües romàniques i més tard esdevindria la degana académica de la Universitat de Tufts. La parella va tenir tres nens.
Quan es va traslladar a Amèrica del Nord i es va casar amb Willa, va decidir ajuntar els seus cognoms patern i matern, de manera que els seus fills van adoptar el seu patrimoni familiar com a Folch-Pi; això es degut que als Estats Units només s'utilitza un cognom. En la tradició espanyola de proporcionar dos identificadors, ell sovint signava amb ambdós cognoms, el seu paternal i el seu maternal durar noms.
Premis i Honors
- Membre de l'Acadèmia Americana d'Arts i Ciències (1956).
- Membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units (1978).
- Catedràtic Honorari de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (Espanya).
- Honoris Causa per la Universitat de Montpeller (França).
- Honoris Causa per la Universitat de Santiago de Xile (Xile).
- Medalla d'honor com a conseller honorífic del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques, Espanya).
Obres principals
- Schneider, H. A. ; Folch i Pi, J. An amino acid constituent of ox brain cephalin. J. Biol. Chem. 137:51-62.
- Woolley, D. W.; Folch i Pi, J. Inositol, a constituent of a brain phosphatide. J. Biol. Chem. 142:963-64.
- Brain cephalin, a mixture of phospatides. Separation from it of phosphatidyl serine, phospatidyl ethanolamine and a fraction containing an inositol phosphatide. J. Biol. Chem. 146:35-44. The chemical structure of phosphatidyl serine. J. Biol. Chem. 174:439-50.
- Brain diphosphoinositide, a new phosphatide having inositol metadiphosphate as a constituent. J. Biol. Chem. 177:505-19.
- Lees, M.; Folch i Pi, J. Proteolipids, a new type of tissue lipoproteins. Their isolation from brain. J. Biol. Chem. 191:807-17.
- Arsove, S.; Meath, J. A.; Folch i Pi, J. Isolation of brain strandin, a new type of large molecule tissue component. J. Biol. Chem. 191:819-31.
- Ascoli, I.; Lees, M.; Meath, J. A.; LeBaron, F. N.; Folch i Pi, J. Preparation of lipide extracts from brain tissue. J. Biol. Chem. 191:833-41.
- Waksman, B. H.; Porter, H., Lees, M. B.; Adams, R. D; Folch i Pi, J. A study of the chemical nature of components of bovine white matter effective in producing allergic encephalomyelitis in rabbits. J.Exp. Med. 100:451-71.
- Composition of the brain in relation to maturation. In Biochemistry of the Developing Nervous System, ed. H. Waelsch, pp. 121-36. New York: Academic Press.
- LeBaron, F. N.; Folch i Pi, J. The isolation from brain tissue of a trypsinresistant protein fraction containing combined inositol, and its relation to neurokeratin. J. Neurochem. 1:101-108.
- Porter, H.; Folch i Pi, J. Cerebrocuprein I, a copper-containing protein isolated from the brain. J. Neurochem. 1:260-71.
- Lees, M.; Sloane Stanley, G. H.; Folch i Pi, J. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226:497-509.
- Lees, M.; Sloane Stanley, G. H.; Folch i Pi, J. The role of acidic lipides in the electrolyte balance of the nervous system of mammals. In Metabolism of the Nervous System, ed. D. Richter, pp. 174-99. London: Pergamon Press.
- Lees, M.; Folch i Pi, J. Studies on the brain ganglioside strandin in normal brain and in Tay-Sachs disease. AMA J. Dis. Child. 97(part II):730-38.
- Casals, J.; Pope, A.; Meath, J. A.; LeBaron, F. N.; Lees, M.; Folch i Pi, J. The chemistry of myelin development. In Biology of Myelin. ed. S. Korey, pp. 122-37. New York: P. B. Hoeber Press.
- Lees, M. B.; Folch i Pi, J. A study of some human brains with pathological changes. In Chemical Pathology of the Nervous System, ed. J.Folch-Pi, pp. 75-82. Oxford: Pergamon Press.
- Webster, G. R. ; Folch i Pi, J. Some studies on the properties of proteolipids. Biochim. Biophys. Acta. 49:399-401.
- Lees, M. B.; Carr, S.; Folch i Pi, J. Purification of bovine brain white matter proteolipids by dialysis in organic solvents. Biochim. Biophys. Acta. 84:464-66.
- Matsumoto, M.; Matsumoto, R.; Folch i Pi, J. The chromatographic fractionation of brain white matter proteolipids. J. Neurochem. 11:829-38.
- Quarles, R.; Folch i Pi, J. Some effects of physiological cations on the behavior of gangliosides in a chloroform:methanol:water biphasic system. J. Neurochem. 12:543-53.
- Tenenbaum, D.; Folch i Pi, J. The preparation and characterization of water soluble proteolipid protein from bovine brain white matter. Biochim. Biophys. Acta. 115:141-47.
- Sherman, G.; Folch i Pi, J. Rotatory dispersion and circular dichroism of brain proteolipid protein. J. Neurochem. 17:597-605.
- Stoffyn, P.; Folch i Pi, J. On the type of linkage binding fatty acids present in brain white matter proteolipid apoprotein. Biochem. Biophys. Res. Commun. 44:157-61.
- With P. J. Stoffyn. Proteolipids from membrane systems. Ann. N. Y. Acad. Sci. 195:86-107.
- Sakura, J. D.; Folch i Pi, J. Preparation of the proteolipid apoprotein from bovine heart, liver and kidney. Biochim. Biophys. Acta. 427:410-27.
Més informació
- Jordi Folch i Pi, L'home i la obra (1911 -1979) per Francesc González i Sastre. Pertanyent a la publicació Record de Josep Puche i Álvarez, Conrad Xalabarder i Puig, Antoni Esteve i Subirana, Pere Domingo i Sanjuán, Jordi Folch i Pi. Institut d'Estudis Catalans-Societat Catalana de Biologia, 1980. Podeu consultar aquest text al final d'aquesta ressenya biogràfica.
- A Biographical Memoir by Majorie B. Less and Alfred Pope. Biographical Memoirs, Vol. 79. Published by The national Academy Press, Washington, D.C.
Agraïments
Aquest ressenya biogràfica ha estat confeccionada a partir de la informació recollida el 15 de desembre de 2015 a Wikipedia havent incorporat nova informació pertanyent a la ressenya biogràfica escrita per Francesc González i Sastre que va ser publicada a Record de Josep Puche i Álvarez, Conrad Xalabarder i Puig, Antoni Esteve i Subirana, Pere Domingo i Sanjuán, Jordi Folch i Pi, publicat per l'Institut d'Estudis Catalans i la Societat Catalana de Biologia, l'any 1980.
«A l'Institut de Fisiologia hi havia una atmosfera d'estudi i de treball seriosos. August Pi i Sunyer n'era director. Era un científic conegut internacionalment. Tenia un gran prestigi i les visites de científics eminents d'altres països ocorrien regularment. Allí vaig conèixer en Carl Neuberg, premi Nobel pels seus treballs sobre fermentació; en Hill, de la teoria de Hill-Mayerhof, i d'altres. Si hi havia un home important en el camp de la fisiologia, venia a l'Institut. Teníem una biblioteca de primera i una bibliotecària eficient. Això és molt important. Si es vol fer ciència, s'ha d'estar «à la page». En Jofre, el bidell que tenia cura dels animals, era hàbil i els preparava perfectament. S'experimentava i s'investigava. Inicialment no podíem fer tesis doctorals perquè s'havien de fer a Madrid. Amb la Universitat Autònoma, això ja va canviar.
»Hi havia llibertat completa. L'August Pi i Sunyer era un home liberal, però hi havia la disciplina necessària per estudiar i treballar eficientment.»Malgrat tot, a Espanya no hi havia un ambient especialment favorable a la investigació. La concessió del premi Nobel a Cajal havia afalagat l'orgull nacional, creant la consegüent eufòria, de la qual va sortir l'Institut Cajal; però va ésser un fenomen passatger i curt. La Junta d'Ampliació d'Estudis feia el que podia enviant gent a l'estranger, però quan en tornaven, la falta d'ambient i d'estímuls i, probablement, les dificultats d'utillatges, impedien la consolidació definitiva d'una estructura solida de recerca.»Per tot això vaig veure ràpidament que si volia fer ciència havia de passar per l'estranger. En Carrasco i Formiguera em presentà Duran Reynals, que havia estat a Paris, a l'Institut Pasteur, i que estava aleshores a l'Institut Rockefeller, a Nova York. Ell em parlà d'aquesta Institució i de la presència allà de Van Slyke. Després, vaig aconseguir una beca que em va permetre anar a Nova York.»
«La cefalina cerebral fou el nom donat a una fracció dels fosfàtids cerebrals caracteritzats per la seva solubilitat en èter i la insolubilitat en alcohol etílic. Fa anys s'assumí que es tractava d'un sol compost amb l'estructura química del diacilglicerilfosforiletanolamina. Anteriors treballs d'aquest laboratori demostraren que la cefalina cerebral era una mescla. D'aquesta mescla se'n separaren dos fosfàtids purs: la fosfatidiletanolamina i la fosfatidilserina. La primera té l'estructura clàssica atribuïda a la cefalina cerebral i l'última s'ha demostrat que és oleïlestearilglicerilfosforilserina. A més d'aquests dos fosfàtids s'obtingué el que sembla ser una fracció heterogènia (mescla) i que li donarem el nom de fosfàtid d'inositol, amb propòsits descriptius, ja que l'inositol n'és constituent. Aquest article conté proves detallades que el fosfàtid d'inositol és una mescla i descriu el mètode de separació de la fosfatidiletanolamina, fosfatidilserina i un nou fosfatidil que conté inositol i que hem anomenat difosfoinositol.»
«Vaig néixer a Barcelona, en el carrer Bruc, entre la Gran Via el carrer de la Diputació. La meva mare era de Roses, el meu pare de Barcelona. La mare era mestra, formada a França. Va viure a Seta, al sud de França, prop del mar. El meu avi tenia un negoci de vins a França, i la mare tingué una educació francesa. Va fer el magisteri però no el va exercir. Es casà, bastant jove. El meu pare era advocat i poeta. Obtingué l'englantina d'or l'any 1916. Publicà dos llibres de versos. Eren, doncs, intel·lectuals. Parlaven el francès correctament. Vaig créixer entre nombrosos volums en francès, català i castellà. Vaig anar a les Escoles Franceses de .la Gran Via, a tres illes de la Plaça de Tetuan, i allà em donaren les bases gramaticals per escriure sabent el que hom escriu. Després vaig fer el batxillerat a l'Institut Balmes, en tres anys. Més tard, a la Universitat, al mateix temps que feia estudis de Medicina, seguia cursos a la Facultat de Lletres. Després em sentí fascinat per la investigació biològica i vaig deixar les lletres, però per sempre més hi vaig estar interessat…».
«Mai no vaig ser un estudiant brillant.»