Portada » Telescopi ‘Assumpció Català’: el primer amb nom de dona

Telescopi ‘Assumpció Català’: el primer amb nom de dona

Assumpció Català, professora de la Universitat de Barcelona entre el 1953 i el 1990 i primera astrònoma que va ser professora numerària a la universitat espanyola, dóna nom al telescopi de l’Observatori-Aula del Centre d’Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic Montsec(PAM).

Aquest dijous, 4 de març, ha tingut lloc el bateig del telescopi que durà el nom de la professora de la Universitat de Barcelona Assumpció Català i que es convertirà, així, en el primer telescopi amb nom de dona a l’Estat espanyol. El telescopi està ubicat al Centre d’Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic Montsec (Àger, la Noguera). En el mateix acte s’ha inaugurat una exposició sobre aquesta investigadora, elaborada per membres de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB, IEEC-UB) i que es podrà veure fins a finals d’agost del 2016. L’exposició, que posteriorment es traslladarà a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, explica la carrera científica i docent d’aquesta astrònoma partir de citacions i imatges de la seva trajectòria, i vincula la seva tasca pionera amb la recerca que es fa actualment a la Universitat.

L’acte ha començat a les 10.45 hores amb el bateig del telescopi, a càrrec de Salvador J. Ribas, director del PAM. A continuació, Josep Maria Paredes, catedràtic del Departament d’Astronomia i Meteorologia (DAM) de la UB, ha fet una ressenya de la Dra. Català. Tot seguit, Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, acompanyat de diverses autoritats, ha descobert una placa amb el nom del telescopi. En acabar l’acte, ha  tingut lloc la visita a l’exposició a càrrec de la professora del DAM Francesca Figueras i de Salvador Ribas.

Assumpció Català (Barcelona, 1925-2009) va ser professora de la Universitat de Barcelona i la primera professora numerària astrònoma a la universitat espanyola, càrrec que va aconseguir l’any 1974. Es va llicenciar el 1953 a la Secció de Matemàtiques de la UB. La seva tesi doctoral es va centrar en l’astronomia galàctica; en particular, en l’estudi del moviment de les estrelles del disc de la Via Làctia. Va ser docent a la UB des del 1953 fins al 1990. La seva recerca es va especialitzar en l’evolució de les taques solars, la dinàmica de sistemes estel·lars i la història de l’astronomia a Al-Àndalus. Va treballar a la Universitat de París VI i va ser reconeguda amb la Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2009.

El telescopi Assumpció Català, inaugurat el 2015, forma part de l’Observatori-Aula del Centre d’Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic del Montsec. És un telescopi reflector Dall-Kirkham de 50 centímetres de diàmetre, el més gran dels que estan habilitats en aquest centre. Està completament automatitzat i disposa d’una càmera CCD i de diversos filtres que permeten obtenir imatges astronòmiques de qualitat. El telescopi Assumpció Català tindrà un ús docent tant per a la universitat com per al batxillerat, l’educació secundària i la primària. L’instrument, amb una vesant important de divulgació al públic general, permet que setanta persones puguin observar simultàniament des de cossos del Sistema Solar fins a galàxies de l’Univers remot.

Publicat a www.ub.edu el 04/03/2016. Vegeu l’article complet amb fotografies aquí

Enllaços relacionats:Visita la exposició digital seguint aquest enllaç