Portada » Científics » Zariquiey Álvarez, Ricardo

Zariquiey Álvarez, Ricardo

Barcelona 1897 - Barcelona 1965. Carcinòleg, Metge, Pediatra

Nascut a Barcelona un 3 de gener de 1897, educat al Col·legi dels Jesuïtes, es va graduar amb distincions en medicina per la Universitat de Barcelona i va estudiar a París l’especialitat de pediatria. Independentment de la seva tasca com a pediatre, va destacar al camp de l’entomologia i la carcinologia.

El 1917 va començar amb l’ajuda del seu pare, Ricardo Zariquiey Cenarro, la recol·lecció i estudi de coleòpters hipogeus, arribant a presentar més de 40 publicacions que inclouen la descripció de 12 nous tàxons. Amb el temps va crear una de les més importants col·leccions de coleòpters hipogeus de tot Europa, conservada actualment al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

A partir de la mort del seu pare, va prosseguir el llegat d’aquest en l’estudi i la recol·lecció de crustacis decàpodes, arribant a convertir-se en un dels científics més influents en el seu camp. Al poble de Cadaqués, va establir la base dels seus estudis, convertint aquesta regió catalana en una de les millors estudiades al camp de la carcinologia. Va contribuir a la formació el 1950 d’un grup de carcinologia amb els científics més prestigiosos de l’època, compost per la Dra. Isabella Gordon, el Dr. Theodore Monod, el Dr. Forest, el Dr. Holthuis, i ell mateix. Va participar en la descripció de 10 espècies i la seva obra més gran, Crustacis Decàpodes Ibèrics, és avui dia literatura obligada. Amb més de 35 000 espècimens, la Col·lecció Zariquiey de crustacis decàpodes és, avui dia, la millor mostra conservada de la fauna europea d’aquest grup, destacant els 679 exemplars tipus, tant d’espècies descrites per Zariquiey, com d’altres que van ser donades per altres institucions.

Va ser president de la Institució Catalana d’Història Natural, investigador honorari de l’Institut d’Investigacions Pesqueres, col·laborador actiu del Museu de Zoologia de Barcelona, ​​corresponsal del Museu Nacional de Ciències Naturals, membre vitalici de la Societat Entomològica de França, membre de la Reial Societat Espanyola d´Història Natural i de la Societat Entomològica d´Espanya, cofundador i col·laborador de la revista Crustaceana de Leiden (Holanda).

Molts dels científics més prestigiosos de la seva època van reconèixer la vàlua i contribució dels seus estudis:

…mereixent per la seva personalitat professional, profund humanisme i vàlua científica, la més alta estima de tots els que vam tenir la sort de tractar-lo i compartir les seves aficions….

Francesc Español i Coll

…la idea de Zariquiey, basada en el coneixement insuperable dels animals vius, que algunes de les espècies variables del taxonomista de museu eren en realitat barreges de dues o més espècies, es va trobar amb escepticisme inicial. Però després els especialistes van haver de reconèixer la correcció d’aquesta visió….

Isabella Gordon

…gràcies a la tasca incansable del Doctor Zariquiey, la regió de Cadaqués, és una de les millors estudiades. Durant més de 30 anys va fer un estudi intensiu amb els pescadors locals….

Lipke Bijdeley Holthuis

El llegat de Ricardo Zariquiey Álvarez va més enllà de les seves publicacions, va deixar dues de les millors col·leccions biològiques conservades a Europa, a més del reconeixement humà i científic de tots els que hi van treballar.

Escrit per

Aquesta nota biogràfica ha estat elaborada a partir dels obituaris escrits pel Dr. Francesc Español i Coll a la Revista Espanyola d’Entomologia, la Dra. Isabella Gordon a Nature i el Dr. Holthuis a Crustaceana, així com informació recollida al pòster “Zariquiey: A tribute a two great scientists ad their legacies”, que es va presentar a The Crustacean Mid-Year Meeting, celebrat a Barcelona l’any 2017.



Galería d'imatges

Ricardo Zariquiey Álvarez. Ricardo Zariquiey Álvarez, en la caricatura d'Isabel Areitio Jiménez elaborada per a les Col·leccions Biològiques de Referència (CBR) de l'Institut de Ciències del Mar. Imatge antiga de la Col·lecció Zariquiey de l'arxiu fotogràfic de l'Institut de Ciències del Mar. Exemplar tipo Sirpus zariquiey de les Col·lecció Zariquiey, amb l'etiquetatge original i el nou. Imatge actual de la Col·lecció Zariquiey a les Col·leccions Biològiques de Referència (CBR) de l'Institut de Ciències del Mar. Ricardo Zariquiey Álvarez. Arxiu fotogràfic de l’Institut de Ciències del Mar. Ricardo Zariquiey Álvarez. Arxiu fotogràfic de l’Institut de Ciències del Mar.