Portada » Científics » Solé i Sabarís, Lluís

Solé i Sabarís, Lluís

Gavà, Baix Llobregat 1908 - Capellades, Anoia 1985. Geògraf, Geòleg

Estudià ciències naturals a Barcelona i fou decantat  cap a la geologia per San Miguel de la Cámara. Es beneficià també del  mestratge del geòleg aragonès Lucas Mallada i del geògraf Pau Vila, amb  qui col·laborà científicament prop de mig segle.

Entre els estrangers, l’influí l’escola neerlandesa de geologia dels anys trenta, que conegué a fons arran del congrés internacional de Granada (on era catedràtic de geologia), dedicat a les Serralades Bètiques, i inicià una col·laboració fraternal amb el geomorfòleg francès P.Birot.

El 1943 esdevingué catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona, on fou cap del departament de geomorfologia i geotectònica. És el gran sistematitzador de la geomorfologia peninsular, de la geografia dels Pirineus, de les oscil·lacions del nivell de la Mediterrània occidental i de la geografia de Catalunya, on definí conceptes i n’introduí de nous, com les Serralades Interiors i Exteriors dels Pirineus, Subpirineu, Serralada Transversal, la Catalunya Oriental Humida, i sistematitzà d’altres, com les aigües subterrànias o la falsa captura del Ter.
El seu mestratge, exercit des de la càtedra, el CSIC i l’IEC, ha format figures rellevants, com N. Llopis, E. Fontboté, O. Riba i C. Virgili entre els geòlegs, i S. Llobet i J. Vilà com a geògrafs.

Membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans, fou doctor honoris causa per la universitat de Montpeller i president de la Societat Catalana de Geografia (1976-80). Dirigí la revista “Acta Geologica Hispanica” i col·laborà activament amb l’Institut Geològic i Miner.

Obres principals

  • Introducción a la geología (1938)
  • Geografía de España y Portugal, primer volum (1952)
  • Los Pirineos (1951)
  • Geografia de Catalunya (1964-68)
  • Terrazas cuaternarias diformes de la cuenca del Ebro (1953)
  • Evolución del borde NE de la Meseta española durante el terciario (1954)
  • Recherches morphologiques dans le nord-ouest de la Péninsule Ibérique (en col·laboració amb P. Birot, 1954)
  • Le quaternaire marin des Baléares et ses rapports avec les côtes méditerranéennes de la Péninsule Ibérique (1960)


Galería d'imatges

Solé i Sabarís, Lluís Solé i Sabarís, Lluís Solé i Sabarís, Lluís