Nascut l’any 1905 a Barcelona, fill del cirurgià Antoni Raventós i Avinyò de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i nebot de l’historiador, arquitecte i col·laborador de Prat de la Riba a l’IEC, Josep Pijoan i Soteras, va cursar els seus estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona, on fou alumne intern de Fisiologia amb el Dr. August Pi i Sunyer. Obtingué la llicenciatura l’any 1930 i fou metge intern, posteriorment professor intern i professor ajudant de Fisiologia Humana del Departament de Fisiologia. Presentà la Tesi Doctoral el 1934 sobre neurotransmissors.
L’any 1935 es traslladà, amb una beca de recerca, al Departament de Farmacologia de la Universitat d’Edimburg. La seva estada al Regne Unit es va veure prolongada en motiu del començament de la Guerra Civil al nostre país. L’any 1939 va decidir no retornar i continuà la seva recerca als laboratoris de la Imperial Chemical Industries (ICI) on va continuar fins al 1967, treballant en la línia de recerca de nous productes anestèsics fins assolir l’aplicació del fluathano, producte que oferia grans avantatges com anestèsic front als utilitzats fins aquell temps. El seu treball li va donar el reconeixement de la comunitat científica internacional, fet que el portà a ser nomenat President de la Manchester Society el 1967 i d’altres premis com el prestigiós John Scott, o el nomenament com a Membre Honorari de la Facultat d’Anestesiologia del Reial Col·legi de Cirurgians d’Anglaterra.
Al llarg de la seva vida científica al Regne Unit, no va deixar d’estar en contacte amb les institucions catalanes, amb les que va mantenir una estreta relació,com ho mostra el fet de la seva pertinença a la Societat Catalana de Biologia (SCB), entre d’altres, on va tenir els càrrecs de Secretari de Publicacions (1925-32) i de Secretari durant el llarg període de guerra i postguerra (1935-63). La Societat Catalana d’Anestesiologia i Reanimació atorga des del 1968 el premi anual que duu el seu nom en honor al treball realitzat en aquest camp de recerca. La productivitat científica ve àmpliament recopilada en el treball de C. Hervàs “Aproximación al trabajo científico de Jaume Raventós (1905-1982)” de la Revista Española de Anestesiología y Reanimación del 1982, publicada 10 anys després de la seva mort a Manchester, on visqué acompanyat de la seva esposa Margareth.
AGRAÏMENTS
Aquesta nota biogràfica ha estat confeccionada per Jordi Serra i Raventós.