Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de València, doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, Master of Science in Meteorology per la Universitat de Chicago, i catedràtic de Física de l’Aire a la Universitat de Barcelona.
El 1960 va formar part d’una expedició antàrtica com a meteoròleg i cap científic de la base antàrtica xilena Presidente González Videla (1960-1961) i va ser també cap de recerca del Departament de Meteorologia de l’Institut de Geofísica de la Universitat de Xile (1962-1963). Va ser un dels primers científics d’anar a l’Antàrtida i prendre dades sobre la capa d’ozó.
Es va doctorar l’any 1962, amb una tesi titulada “Contribución al estudio del espectro del aire” dirigida per un altre meteoròleg il·lustre, el Dr. Josep Maria Vidal, que és també qui li va contestar el discurs d’entrada a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona l’any 1972. Va ser catedràtic de Física de l’Aire a la Universitat de Barcelona (1967-1987), i anteriorment, com a meteoròleg, va ocupar diversos càrrecs al Servei Meteorològic Nacional (actualment Agència Estatal de Meteorologia).
El Dr. Puigcerver tenia el títol de Master of Science in Meteorology per la Universitat de Chicago, Illinois (1958), i també el de Foreign Member de la Royal Meteorological Society de la Gran Bretanya (1980), transferit a la categoria Fellow el 1985.
Trajectòria
Com a professor de meteorologia, el Dr. Puigcerver pot considerar-se un referent de la meteorologia catalana, com aleshores va ser el Dr. Eduard Fontseré i Riba (també catedràtic de la Universitat de Barcelona i fundador del Servei Meteorològic de Catalunya).
L’empenta que el Dr. Puigcerver va proporcionar a la recerca en meteorologia, de tanta tradició a Catalunya, va quedar palesa pel gran nombre de publicacions científiques i de tesis doctorals que va dirigir sobre les temàtiques esmentades. Va ser autor de noranta-cinc publicacions científiques i de divulgació, i director de vint-i-una tesis doctorals.
El Dr. Puigcerver ens va deixar el dia 2 de gener de 2020, a Barcelona a l’edat de noranta-set anys.
Agraïments
Aquesta nota biogràfica ha estat confeccionada, entre altres fonts, a partir de la nota necrològica del seu company de departament, Jerónimo Lorente Castelló, Catedràtic Emèrit de Física de l’Atmosfera de la Universitat de Barcelona.