Portada » Científics » Planas i Mestres, Josep

Planas i Mestres, Josep

Barcelona 1926 - Barcelona 1995. Biòleg, Fisiòleg animal

Neix a Barcelona el 16 de març de 1926. Es llicencia a la Facultat de Ciències, secció de Ciències Naturals, de la Universitat de Barcelona el 1951. El 1951 inicia la seva carrera acadèmica, sent professor ajudant durant l’inici del desenvolupament de la seva tesi doctoral i el 1953 accedeix interinament a una plaça de professor adjunt de la Universitat de Barcelona. Es doctora amb la tesi titulada “Extracció de la insulina de la tonyina (Thunnus thynnus)” al maig de 1955, sota la direcció del professor Francisco Ponz Piedrafita. El 1958 obté la càtedra de Fisiologia General de la Universitat de Valladolid, on romandrà fins a l’any 1966, data en la qual torna a Barcelona com a catedràtic de Fisiologia General de la Facultat de Biologia, sent nomenat Professor Emèrit després de la seva jubilació l’any 1991.

Ha estat membre destacat de nombroses societats científiques, com la Societat Espanyola de Fisiologia, la European Society for Comparative Biochemistry and Physiology, de la qual va ser cofundador, la European Society of Comparative Endocrinology, l’Associació Ibèrica d’Endocrinologia Comparada. El 1985 la European Society for Comparative Biochemistry and Physiology li va encarregar l’organització del Congrés Fish Culture a Barcelona. El 1993 va ser nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, després del discurs titulat “Alguns aspectes de l’enfocament fisiològic de l’adaptació biològica”.

La seva funció en la gestió universitària va ser molt extensa havent estat vicedegà i degà de la Facultat de Ciències de la Universitat de Valladolid (1964) i degà (1983-85) a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, així com director del departament de Fisiologia de la Facultat de Biologia en diferents períodes.

La seva tasca docent també va ser àmplia i variada. Es va iniciar en la Universitat de Valladolid amb la impartició de la matèria de Biologia General i per a això va escriure el llibre “Elements de Biologia” del qual es van fer diverses edicions, i que va ser àmpliament utilitzat per estudiants de primer curs de les Facultats de Ciències i Biologia durant moltes generacions. També cal destacar les seves aportacions en l’elaboració d’un programa de Fisiologia Animal donant-li un enfocament comparat, i el desenvolupament de la matèria “Fisiologia Animal Ambiental” fent èmfasi en la relació entre la funció de l’animal i el medi ambient en el qual es troba, així com diversos cursos de doctorat sobre la Fisiologia del ferro.

La seva tasca investigadora s’inicia amb els treballs de la seva tesi doctoral en relació amb la insulina en peixos, tasca que va requerir mostrejar el pàncrees endocrí de tonyines a l’almadrava que per aquella època s’establia a la costa de Tarragona (Hospitalet de l’Infant). En traslladar-se a Valladolid i davant la impossibilitat de seguir amb la seva línia de recerca inicial, s’adapta a una nova espècie que podia aconseguir amb facilitat, i que tenia un interès econòmic i social important, la gallina, i inicia una línia de recerca sobre la fisiologia del ferro i la posada, al costat de prestigiosos professors de la Facultat de Medicina de l’esmentada universitat. Aquests estudis els prosseguirà més tard a Barcelona i en la Universitat Estatal de Florida a Tallahassee (1972), donant lloc a nombroses i prestigioses publicacions. La visió que tenia sobre l’enfocament comparat de la Fisiologia Animal li porta a iniciar una línia d’estudi sobre el transport d’oxigen en diferents vertebrats com a peixos, rèptils i ocells. També a continuar amb la línia endocrinologia de peixos de la seva joventut, a la qual afegirà estudis sobre el metabolisme.

No es pot oblidar les més d’una vintena de tesis doctorals que ha dirigit, sent varis dels seus doctorands professors universitaris o investigadors. A nivell personal li recordarem com un home vocacional, honrat, afable, culte, obert i coneixedor d’altres disciplines i sobretot perquè va saber imbuir als que li envoltaven d’una visió oberta a la comunicació i la participació en l’àmbit científic internacional.

BIBLIOGRAFIA RESUMIDA

 • Planas, J., De Castro, S., Recio, J.M. Serum iron and its transport mechanism in the fowl. Nature, 1961, vol. 189, no 4765, p. 668.
 • Planas J. Serum iron transport in the fowl and the mammal. Nature, 1967, vol. 215, no 5098, p. 289.
 • Palomeque, J., Planas, J. Blood volume in domestic pigeons. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, 1978, vol. 59, no 4, p. 413-417.
 • Palomeque, J., Palacios, L., Planas, J. Comparative respiratory functions of blood in some passeriform birds. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, 1980, vol. 66, no 4, p. 619-624.
 • Rama, R., Planas, J. Dietary cadmium effect on iron metabolism in chickens. Biological trace element research, 1981, vol. 3, no 3, p. 169-183.
 • Rama, R. and Planas, J. Effects of dietary zinc on iron metabolism in chickens [Zinc toxicity]. Biological Trace Element Research, 1981, vol. 3, no 4, p. 287-299.
 • Palacios, L., Riera, M., Pagés, T., Viscor, G., Planas, J. Oxygen transport properties in the starling, Sturnus vulgaris L. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, 1984, vol. 77, no 2, p. 255-260.
 • Gutiérrez, J., Zanuy, S., Carrillo, M., Planas, J. Daily rhytms of insulin and glucose levels in plasma of sea bass Dicentrarchuslabrax after experimental feeding. General and Comparative Endocrinology,1984, vol. 55, no 3, p. 593-597.
 • Gutiérrez, J., Fernández, J., Blasco, J., Gesse, J.M., Planas, J. Plasma glucagon levels in different species of fish. General and Comparative Endocrinology,1986, vol. 63, no 3,p. 328-333.
 • Saiz, M.P., Marti, M.T., Mitjavila, M.T., Planas, J. Sexual and age variations of organ iron content in shaver chickens. British poultry science, 1990, vol. 31, no 2, p. 339-349.
 • Marti, M.T. Saiz, M.P., Mitjavila, M.T. Planas, J. Organ iron content in New Hampshire chickens. Biological trace element research, 1990, vol. 25 no 1, p. 1-9.
 • Planas, J., Gutierrez, J., Fernández, J., Carrillo, M., Canals, P. Annual and daily variations of plasma cortisol in sea bass, Dicentrarchuslabrax L. Aquaculture,1990, vol.91, no 1,p. 171-178.
 • Párrizas, M., Maestro, M.A., Baños, N., Navarro, I., Planas, J., Gutiérrez,J.Insulin/IGF-1 binding ratio in skeletal and cardiac muscles of vertebrates:a phylogenetic approach. American Journal of Physiology, 1995, vol. 269, no 6, p. R-1370-1377.
 • Maestro, M.A., Méndez, E., Párrizas, M., Planas, J., Gutiérrez, J.Characterization of insulin and insulin-like growth factor I (IGF-I) receptor in carp ovaries: changes withreproductive cycle. Biology of Reproduction,1997, vol. 56, no 5, p. 1126-1132.

Agraïments

Aquesta ressenya biogràfica ha estat confeccionada per Jesús Palomeque, Ginés Viscor i  Joaquim Gutiérrez, del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia e Immunologia de la Universitat de Barcelona.Galería d'imatges

J. Planas durant la realització de la tesis (1953) a l’Almadrava, Hospitalet de l’Infant, Tarragona. Acta de col·locació de la Primera pedra de la Facultat de Biologia al 1975. J. Planas, L. Palacios i Sra. i a un sopar del departament al 1977. J. Planas a un sopar del departament al 1977. J. Palomeque, J. Planas i S. Zanuy al Congrés Internacional de Ciències Fisiològiques a Budapest al 1980. J. Planas al despatx del pavelló al recinte de l’edifici històric a la Plaça Universitat, 1982. J. Planas i alguns dels doctorands i tècnics els darreres dies a l’antic pavelló al recinte de l’edifici històric a la Plaça Universitat, 1982. Dinar de jubilació del Professor Lluís Vallmitjana (esquerra) el 1985. Al centre veiem el Professor Josep Planas i a la dreta el Professor Ramon Parés. M. Alemany, F. Ponz-Piedrafita, N. Hladun, J. M.Bricall, J. Planas, E, Herrera i M. Durfort a l’Acte de Jubilació, a l’Aula Magna, Facultat de Biologia, 1991. Festa de Jubilació de J. Planas amb el personal del Departament, al Servei d’Esports, 1991. Festa de Jubilació de J. Planas amb M. Alemany i E. Herrera, al Servei d’Esports, 1991. J. Planas i diferents membres del Departament de Fisiologia, a la seva finca a Tordera, 1992. J. Planas i J. Gutiérrez al Departament de Fisiologia, 1993. J. Planas, X. Belles, R. Martínez i M. Carrillo. Reunió Científica a Córdoba, 1993. J. Planas amb la distinció rebuda al Congrés Europeu d’Endocrinologia Comparada, a Córdoba, 1994. J. Planas al banquet el 1994. Planas i Mestres, Josep