La seva infantesa es desenvolupà en un entorn intel·lectual estimulant. El seu pare, Julio Pascual, era un pintor de reconegut prestigi, i dues ties seves eren mestres d’escola. Griselda Pascual rebé la seva primera formació a l’escola privada Institució Cultural Femenina, sota el mestratge de les seves ties, una de les quals n’era la directora.
Al 16 anys, acabà el batxillerat i aprovà l’examen d’estat. L’estiu del 1942 es preparà totes les assignatures pròpies dels magisteri, amb la qual cosa, quan començà els estudis de matemàtiques ja estava en possessió del títol mestra. El gener del 1947 es llicencià en Ciències (Secció d’Exactes) per la Universitat de Barcelona i aquell mateix any fou nomenada professora ajudant de classes pràctiques de la mateixa universitat.
L’any 1950 guanyà per oposició la càtedra de matemàtiques de l’Institut d’Ensenyança Mitja de Tortosa (Tarragona) i mig any després obtingué, també per oposició, la càtedra de matemàtiques de l’Institut d’Ensenyança Mitja Maragall (Barcelona). La seva tasca com a catedràtica d’institut es desenvolupà del 1950 al 1985. Entre els anys 1965-1968 en fou, a més, la directora.
La seva dedicació a l’estudi i a la universitat fou constant al llarg de tota la seva vida. El curs 1958-1959 realitzà una estada de recerca en el Mathematisches Institut der Universität Freiburg (Alemanya), gràcies a una beca Humboldt, de la Fundació Alexander von Humboldt, i a una beca del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. En aquest període treballà en geometries no euclidianes.
L’any 1975 es doctorà en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, amb una tesi en l’àmbit de la teoria de nombres. L’any 1985 fou nomenada Professora Titular d’Àlgebra de la Universitat de Barcelona. Entre els seus cursos universitaris sobresurten els de teoria de nombres, aritmètica clàssica i els de didàctica de la matemàtica.
En el decurs de la seva carrera participà en accions diverses per a la millora de l’ensenyament de les matemàtiques i prengué part activa en l’elaboració de les Proves Cangur, adreçades a l’alumnat de secundària. Participà en nombrosos seminaris, així com també en congressos matemàtics, tant nacionals com internacionals. Fou autora de nombroses traduccions de llibres matemàtics universitaris. D’una manera especial, mereix destacar la seva traducció al català de l’obra de Carl Friedrich Gauss “Disquisitiones arithmeticae“, el text original de la qual, en llatí, fou publicat l’any 1801.
Griselda Pascual i Xufré fou la primera dona docent que es jubilà a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona. Morí el dia 8 juny del 2001, a Barcelona.
Obres principals
- Determinación de una cota superior de la longitud de la elipse, Gaceta Matemática V (1953)
- Estructura de D-anillo, Madrid, Actas RAME V (1964)
- Estructuras circulares y su orientación, Collectanea Mathematica, XVI, p. 169-186 (1964)
- Orientación de la recta proyectiva, Acta Salmanticensis de Ciencias, VI (1965)
- Números racionales decimales, Madrid, Actas RAME IX (1968)
- Contribución al estudio de las extensiones galoisianas de grupo diedral, Barcelona, Tesi doctoral, Publicacions de la Universitat de Barcelona (1974)
- En el centenari de la mort de Leopold Kronecker (1823-1891), Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques 8, p. 6-19 (1993)
- Disquisicions aritmètiques, per C. F. Gauss, traducció i pròleg de G. Pascual i Xufré, Barcelona, Societat Catalana de Matemàtiques (1996)
Per saber-ne més
- Bayer, Pilar: Biografía de Griselda Pascual Xufré, Diccionario Biográfico Español, Madrid, Real Academia de la Historia
- Bayer, Pilar: Griselda Pascual i Xufré, Ca la Dona, No. 11 (Novembre 1991)
- Bayer, Pilar: En record de la professora Griselda Pascual, SCM-Notícies 16, p. 2-4 (2001)
- Ferret i Roca, Josep: Etapa al Maragall, SCM-Notícies 16, p. 4-5 (2001)
- Guillemany, Mercè: Vivències amb la Griselda Pascual, SCM-Notícies 16, p. 8 (2001)
- Lario, Joan-C.: Record d’estudiant, SCM-Notícies 16, p. 7-8 (2001)
- Nart, Enric: Seminari de Teoria de Nombres, SCM-Notícies 16, p. 6-7 (2001)
- Vaquer, Josep: Recordant la Griselda Pascual, SCM-Notícies 16, p. 5-6 (2001)