Portada » Científics » Margalef i López, Ramon

Margalef i López, Ramon

Barcelona 1919 - Barcelona 2004. Ecòleg

Ramon Margalef era professor emèrit d’Ecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El passat 23 de Maig del 2004, malauradament, Ramon Margalef ens va abandonar i, rera d’ell, va deixar un llegat científic i humà inigualable.

Ramon Margalef, sens subte un dels científics més importants que ha donat el nostre país, havia treballat a l’Institut de Biologia Aplicada (1946-1951), i a l’Institut d’Investigacions Pesqueres, el qual dirigí durant 1966-1967. Constituí el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, des del qual formà un bon nombre d’ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Val a dir, que fou el primer catedràtic d’Ecologia d’Espanya. Entre els seus treballs, destaquen l’aplicació de la Teoria de la Informació als estudis ecològics, i la creació de models matemàtics per a l’estudi de les poblacions. D’entre la seva prolífica obra, cal esmentar: Comunitats Naturals (1962), Perspectives en teoria ecològica (1968), Ecologia (1974), La Biosfera (1980), Limnologia (1983) i Teoria dels sistemes ecològics (1991). Ha rebut diversos guardons, com són la primera edició del Premi Huntsman (el «Nobel» de la mar), el Naumann-Thienemann de limnologia, el premi Ramón y Cajal i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

El mateix any de la seva mort, el 2004, la Generalitat de Catalunya presidida pel molt honorable Pasqual Maragall va convocar el PREMI RAMON MARGALEF D’ECOLOGIA, amb una periodicitat anual i d’àmbit internacional.

Obres principals

  • Comunitats Naturals (1962)
  • Perspectives en teoria ecològica (1968)
  • Ecologia (1974)
  • La Biosfera (1980)
  • Limnologia (1983)
  • Teoria dels sistemes ecològics (1991)

Per saber-ne més

  • Mateu, G. (2009). Ramon Margalef i Guillem Colom: diàleg epistolar entre dos savis, mestres i pioners de la ciència. Universitat de les Illes Balears.


Galería d'imatges

Margalef i López, Ramon Margalef i López, Ramon Margalef i López, Ramon Margalef i López, Ramon Ramon Margalef a la facultad de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Margalef a la facultad de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Margalef a la facultad de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Margalef a la facultad de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Margalef a la facultad de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Margalef i la seva esposa Maria Mir a la casa rural Mas Badó (Sant Quirze Safaja, 1991) Ramon Margalef i la seva esposa Maria Mir a la casa rural Mas Badó (Sant Quirze Safaja, 1991) Ramon Margalef i la seva esposa Maria Mir a la casa rural Mas Badó (Sant Quirze Safaja, 1991) Ramon Margalef i la seva esposa Maria Mir a la casa rural Mas Badó (Sant Quirze Safaja, 1991) Acte d'investidura Doctor Honoris Causa a Ramon Margalef i López. Universitat d'Alacant, 18 de maig de 1999. Acte d'investidura Doctor Honoris Causa a Ramon Margalef i López. Universitat d'Alacant, 18 de maig de 1999. Padrí Antoni Escarré Esteve. Ramon Margalef amb els professors Mercè Durfort i Joaquim Gosálbez. Acte d'investidura Doctor Honoris Causa a Ramon Margalef i López. Universitat d'Alacant, 18 de maig de 1999. Acte d'investidura Doctor Honoris Causa a Ramon Margalef i López. Universitat d'Alacant, 18 de maig de 1999. Padrí (a la dreta de la imatge) Antoni Escarré Esteve. Acte d'investidura Doctor Honoris Causa a Ramon Margalef i López. Universitat d'Alacant, 18 de maig de 1999. Padrí Antoni Escarré Esteve. Margalef amb Jaume Terradas estudiant les Terres de l'Ebre, l'any 1974. L'Excm. i Mgfc. Sr. rector de la Universitat de Barcelona Joan Tugores en el moment del 
bateig de l'edifici principal de la facultat de Biologia amb el nom de Ramon Margalef (2005). La Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona ha posat el nom de MARGALEF a un dels seus edificis. Al cap de deu anys de la mort del Prof. Margalef la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona li va retre un homenatge. A la mesa els acadèmics: Carles Bas , Mercè Durfort, i Marta Estrada.