Carles Bas i Peired va néixer a Barcelona. Va estudiar als Escolapis de Sant Antoni, i de ben jove es va sentir atret per les ciències naturals. Acabada la guerra, el 1942, va poder començar els estudis a la Universitat de Barcelona. Inicialment es va interessar per la botànica, matèria de les seves primeres publicacions.
Però el contacte amb Francisco Garcia del Cid que recentment havia creat el Institut de Biologia Aplicada, amb una Secció de Biologia Marina, fa que, el 1949, canviï de línia i s’integri a aquesta Secció amb seu a Blanes. Allà es va formar juntament amb altres joves científics que van impulsar la recerca marina, interrompuda per la guerra. El 1953 presenta a Madrid la seva tesi doctoral sobre el verat.
A Blanes, Carles Bas desenvolupa una intensa activitat en la recerca pesquera, on combina la recerca de laboratori amb el contacte directe amb els pescadors, cosa que el feu un profund coneixedor de la pesca al nostre país. Aquesta tasca culminà el 1955 amb l’obra de referència “La Pesca en España, I Cataluña”.
Posteriorment es trasllada a Barcelona, al recentment creat Instituto de Investigaciones Pesqueras, integrat al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Allà desenvolupa una intensa activitat científica que es centra en tres zones geogràfiques ben allunyades entre si: el Mediterrani català, el banc Canàrio-Saharià, i Namíbia. Cal remarcar la visió integradora de les diferents disciplines en la recerca pesquera, la visió del recurs pesquer com a component de l’ecosistema va representar una gran innovació. Paral·lelament participa en la planificació de la construcció dels vaixells oceanogràfics Cornide de Saavedra el 1972 i Garcia del Cid el 1979.
Potser l’aportació més significativa d’aquest període, els anys 70 i 80 va ser la creació i consolidació d’un equip de recerca que ha estat molt productiu. Avui els deixebles d’aquests antics becaris, avui jubilats, encapçalen una bona quantitat de línies de recerca de nivell internacional.
Entre 1983 i 1987 fou Director de l’Institut d’Investigacions Pesqueres que aquell any va passar a dir-se Institut de Ciències del Mar (ICM). En aquest període va obrir l’Institut a altres regions de l’estat espanyol i països de Llatinoamèrica amb un seguit de convenis i doctorands. En particular, va portar el nom de l’ICM en la constitució de la Llicenciatura i Doctorat en Ciències del Mar a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. També va rellançar la revista “Investigación Pesquera” que a partir de 1989 va esdevenir Scientia Marina.
Mèrits i càrrecs
Medalla al mèrit sobre Pesqueries de la Generalitat de Catalunya (1990), membre del Comissionat especial a l’Uruguai per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO i del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (1990), Rector honorari de les Aulas del Mar de la Universidad de Murcia, Doctor honoris causa per la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (2005) i Premi Galardón Océanos en categoria individual per la Asociación Atlántica de Oceanógrafos (2015). Entre d’altres molts mèrits.
President de la Societat Catalana de Biologia (1975-1979), membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1978 i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 1990.
Darrera etapa
Un cop jubilat continuà anant a l’IEC, mentre la seva salut li ho va permetre, fent recerca sobre diversos aspectes de la pesca essent la seva darrera publicació de 2012 als 90 anys. Independentment, i com afició estant jubilat, es dedicà a la recerca genealògica i publicà en format electrònic, el 2011, “Can Serra de Lladó, apunts sobre la història d’una casa i d’una família”, una monografia de gairebé 200 pàgines.
Personalment fou un home amb una gran capacitat de treball i molt exigent amb ell mateix i amb els seus estudiants. Tres aspectes del seu caràcter: era profundament religiós, era home d’esquerres i un fervent catalanista.
Alguns treballs destacats
- Bas, C., E. Morales i M. Rubió. La Pesca en España, I Cataluña, Instituto de Investigaciones Pesqueras, CSIC., 468 pp., 1955.
- Bas Peired, C. The Mediterranean Sea: living resources and exploitation. International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, Zaragoza (Spain). Mediterranean Agronomic Inst. eng; FAO, Rome (Italy). COPEMED Project, 2005.
Agraïments
Aquesta nota biogràfica ha estat elaborada per Jordi Lleonart, biòleg marí.