Formació
Després d’haver fet els estudis primaris i el batxillerat a Galícia, va estudiar el curs comú de ciències a la Universidade de Santiago i la resta de la carrera de biologia a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1958. Quan va haver acabat el segon curs de la carrera, va gaudir d’una beca d’estiu a la seu de Vigo de l’Instituto de Investigaciones Pesqueras (IIP). Des de llavors, va tenir clar que volia treballar sobre botànica marina. En diverses ocasions va reconèixer amb molt d’afecte el mestratge i la influència que van exercir en ell alguns dels professors de matèries ben diverses de la llicenciatura, com ara els doctors Oriol de Bolòs, Arturo Caballero, Enric Gadea, Francisco García del Cid, Ramon Margalef, Francisco Ponz-Piedrafita, Antoni Prevosti, Lluís Solé i Sabarís i Lluís Vallmitjana.
Llocs de treball
Acabada la tesi, va començar a treballar, com a assessor científic, al primer centre de recerca que havia conegut, l’IIP a Vigo. Poc després, a finals del 1969, obtingué, per oposició, una plaça de professor agregat de criptogàmia a la Universidad Complutense de Madrid. A mitjans de1970 passà a ocupar, en comissió de servei, una plaça de professor agregat de botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona, a petició dels doctors Arturo Caballero, Ramon Margalef i Vicent Villar Palasí, aquest darrer principal impulsor de la nova universitat. Al cap d’un any i gairebé i mig, retornà, per concurs de promoció, a la institució en la qual s’havia format i que ja no deixà fins a l’acabament de la seva vida acadèmica: des de finals de 1971, va exercir el càrrec de catedràtic de botànica a la Facultat de Farmàcia (actualment de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació) de la Universitat de Barcelona. En aquesta facultat fou vicedegà de 1980 a 1982 i, en diverses tongades, director de departament, quan aquest es deia de Botànica i corresponia únicament al seu laboratori o quan es deia de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia i, a més de la de botànica, comprenia les àrees d’edafologia i química agrícola i de fisiologia vegetal.
Docència
A part d’un curs a la Universidad Complutense, a la Universitat Autònoma de Barcelona hi va ser no gaire més d’un any, però li va tocar la important tasca d’organitzar l’ensenyament de la botànica en una institució que havia nascut just abans que ell hi entrés. A la Universitat de Barcelona, hi va ensenyar la botànica de segon curs de farmàcia, anual, dels plans d’estudi de 1965, 1973-1975 i 1992. L’any de la seva jubilació va ser el primer del pla de 2002, en què l’assignatura va passar a dir-se botànica farmacèutica, a impartir-se a primer curs i a ser semestral.
Recerca
El seu primer treball, de 1957, encara estudiant de llicenciatura, és un estudi de les algues de les Ries Baixes gallegues, i el segon, de l958, l’any de la seva llicenciatura, és una monografia biològica (en què ell devia contribuir a la part algològica) de la Ria de Vigo, aquest darrer publicat en una revista francesa i en col·laboració amb biòlegs marins francesos, la qual cosa mostra la seva internacionalització primerenca. A partir d’aquí, va anar publicant treballs florístics i ecològics sobre algues fonamentalment de les costes ibèriques, però també africanes. En algun cas es va ocupar, ultra les algues, de fanerògames marines i algun dels seus treballs és d’aportació teòrica, com ara un sobre la nomenclatura de la zonació del sistema litoral.
Producció
Va dirigir nombroses tesis doctorals, moltes en algologia a Barcelona i en força altres llocs ibèrics, i també en els àmbits de la palinologia,de la flora i la vegetació, i de la biosistemàtica de fanerògames, inclosa la fitoquímica; també va participar en la direcció d’una tesi sobre fongs edàfics, tot i que mai no va treballar en aquest camp. En total, el nombre de tesis doctorals que va dirigir és de 22 i, a part d’això, va ser també director d’innombrables tesis de llicenciatura.
Nota final
Juan Antonio Seoane era un home reflexiu i il·lustrat, molt marcat per les formes de vida tradicional del món rural on es va criar (de petit va participar en moltes tasques agrícoles, ramaderes, forestals i pesqueres a casa seva). Era interessat per la botànica, és clar, per la biologia en general, per la universitat, per la cultura en sentit ampli, per la política, pel món. Era treballador i entusiasta de la feina que feia, a l’aula, al laboratori i al camp. Com ell mateix va deixar escrit, “ciència i recerca o, el que és igual, saber i esforç per a continuar incrementant el coneixement, constitueixen la més bella i important activitat que se’ns ha donat en aquest món” i “la labor d’un professor universitari pot transformar-se en una il·lusionant i meravellosa tasca si s’aconsegueix, mitjançant la preparació i l’esforç, el maneig estètic del coneixement, per tal que aquest penetri a l'intel·lecte de l’estudiant a manera de grata notícia o, fins i tot, de troballa venturosa, que l’inciti a escodrinyar més a fons”.
Bibliografia
-
Barceló, M.C., Gómez, A., Ribera, M.A. 2017. In memoriam: Juan Antonio Seoane Camba: una vida dedicada a la Ficología. Algas – Boletín Informativo de la Sociedad Española de Ficología, 53: 5-15.
-
Gómez, A. 2017. In memoriam: Juan Antonio Seoane Camba (Leiro, A Coruña, 8.01.1933 – Barcelona, 21.09.2017). Butlletí de la Institució Catalans d’Història Natural, 81: 191-196.
-
Linares, J.E. (ed.) 2003. Juan Antonio Seoane Camba: una vida dedicada a la Ficología. Algas – Boletín Informativo de la Sociedad Española de Ficología, especial 2003: 1-38.
-
Moreno, S. 2017. Juan Antonio Seoane Camba: Maestro y amigo. Juan Antonio Seoane Camba: Teacher and friend. Juan Antonio Seoane Camba: Professor e amigo. Revista de Salud Ambiental, 17: 201-207.