Català
Galeria de científics catalans
Home » Persones de ciència
Veure llistat complet

Hem trobat un total de 6 resultats. T'estem mostrant en aquesta pàgina de l'1 al 6 de 6.

Dolors

Aleu i Riera, Dolors
Barcelona 1857 - Barcelona 1913

Metgessa. L'any 1872 les aules catalanes van començar a acollir dones amb vocació mèdica malgrat les dificultats que els suposava l'accés a l'ensenyament. Aleu i Riera va ser una de les pioneres i es va convertir en la primera dona llicenciada en medicina i cirurgia a Espanya i també la primera en obtenir el grau de doctorat.

Martina

Castells i Ballespí, Martina
Lleida 1852 - Reus 1884

Metgessa. Hi ha persones que han fet grans aportacions científiques al llarg de la seva carrera professional i n'hi ha d'altres que han obert camins perquè això fos possible. Aquest és el cas de Martina Castells Ballespí que va morir amb només trenta-un anys, sense que pogués desenvolupar la seva carrera professional. Però va ser una pionera, una de les primeres dones a doctorar-se en medicina a Barcelona.

Carl

Faust i Schmidt, Carl
Hadamar (Alemanya) 1874 - Blanes 1952

Empresari. Empresari i fundador del Jardí Botànic Marimurtra, de Blanes. Nascut a Hadamar, una petita localitat prop de Frankfurt am Main, avui part de la conurbació d'aquesta ciutat, demostrà el seu interès per la botànica des de ben petit. Amb només onze anys, ja feia les primeres recol·leccions pels voltants de la seva ciutat natal.

Trinitat

Sais i Plaja, Trinitat
La Bisbal d'Empordà 1878 - Barcelona 1933

Metgessa. El 1936 publicà la seva tesi doctoral. Al principi del segle xx, ser metgessa a Catalunya era un repte difícil que ben poques dones s'atrevien a afrontar. Entre aquestes hi ha Trinitat Sais i Plaja, la vuitena dona a llicenciar-se en medicina a Catalunya i la primera a llegir la conferència inaugural d'un curs al Col·legi de Metges de Barcelona.

Ignàsia

Salvans i Casas, Ignàsia
Manresa 1906 - Barcelona 1970

Metgessa, farmacèutica. Forma part de la quarantena de dones que es graduen des del 1906 fins a l’inici de la Guerra Civil a la nova Facultat de Medicina de Barcelona (l'actual Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el Campus Casanova).

Eugeni

Sierra i Ràfols, Eugeni
Barcelona 1919 - Barcelona 1999

Il·lustrador, botànic. Començà la seva formació com a il·lustrador i recol·lector de manera autodidàctica i sota el guiatge de Pius Font i Quer a la Càtedra de Botànica de la Universitat de Barcelona quan només tenia catorze anys. El 1937 hi fou nomenat recol·lector. Abans que esclatés la guerra civil, ja havia publicat les primeres il·lustracions a Flora de Catalunya (Cadevall i Font i Quer, 1913-1937) i a Iniciació a la botànica (Font i Quer, 1938).