Català
Galeria de científics catalans
Home » Cientifics > Casas i Sicart, Creu
Tornar enrere

Casas i Sicart, Creu

Barcelona 1913 - Bellaterra 2007. Botànica.

Catedràtica emérita de la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser la primera dona que va ingressar com a membre agregat de l'Institut d'Estudis Catalans, Secció de Ciències Biològiques (l978) i presidenta de la Institució Catalana d´Història Natural (1980-81), Societat Filial de l'Institut d'Estudis Catalans. També va ser membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Farmacèutica de formació, no es va dedicar plenament a la recerca y a la docència fins l’any 1967 que va passar a ser professora agregada de Fitogeografia a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona y posteriorment catedràtica de Botànica a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va orientar la seva recerca a la briologia, branca de la botànica molt poc desenvolupada a l’estat espanyol, y, encara que, va centrar els seus estudis als Països Catalans la seva influència i els seus treballs abasten tota la Península. Va iniciar les Reuniones de Briología que van culminar amb la Sociedad Española de Briología l’any 1989, de la qual ella fou la primera presidenta. És molt remarcable l’empenta que va donar a la criptogàmia, amb altres criptogamistes va endegar els Simposios de Botánica Criptogámica que se celebren biennalment.

Els anys 50 va iniciar un herbari de briòfits considerat actualment el més important en nombre d’espècies de tot l’estat espanyol (compren unes 55.000 mostres) fruit de les seves pròpies recol·leccions i dels seus col·laboradors i moltes mostres obtingudes per intercanvi amb briòlegs estrangers.

Va publicar els primers catàlegs de briòfits d’Espanya, les flores dels briòfits dels Països Catalans i de la península Ibèrica, així com en la llista roja dels briòfits ibèrics.

De Creu Casas cal destacar, sobretot, la constància, el rigor científic i l’entusiasme per la briologia, i per tots els camps de la botànica, que va saber trametre a tots els seus alumnes. La generositat i la humilitat defineixen molt bé el seva personalitat. El suport que han rebut d’ella els joves en els seus inicis a la briologia explica el progrés d’aquesta disciplina a l’estat espanyol. Gràcies a la seva dedicació i a les dels seus col·laboradors el progrés del coneixement dels briòfits a la península Ibèrica ha augmentat considerablement.

L’any 1983 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic i el 2002 el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca.


Galeria d'imatges